EXHIBITION

Jednostavno, zabavno i opasno

Galerija Centra za grafiku, 09/20/2016 - 10/01/2016

16 Pariska street, 11000 Belgrade, Serbia

ABOUT

JEDNOSTAVNO, ZABAVNO I OPASNO

- Mladen Stropnik i Small But Dangers -

Grafike iz ateljea Međunarodnog grafičkog likovnog centra, Ljubljana, Slovenija

Autor izložbe Božidar Zrinski, kustos MGLC-a

Utorak 20. septembar u 19h

Galerija Centra za grafiku

Izložba je otvorena do 1. oktobra

Jednostavno, zabavno i opasno izložba je kojom se Međunarodni grafički likovni centar iz Ljubljane, po prvi put, predstavlja beogradskoj publici. Izložene grafike predstavljaju produkciju Grafičkog ateljea MGLC-a. Reč je o dve mape grafika autora Mladena Stropnika i umetničke grupe Small But Dangers.

Ovom izložbom započeta je sardnja dve srodne institucije Međunarodnog grafičkog centra iz Ljubljane i Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.

Izvod iz autorskog teksta Božidara Zrinskog, kustosa MGLC-a:

Međunarodni grafički likovni centar je centralna slovenačka ustanova, koja se još od osnivanja 1986. godine posvećuje grafici. Nasledio je organizaciju ljubljanskog međunarodnog grafičkog bijenala, koje potiče iz 1955. godine, i jedan je od najstarijih i najuglednijih grafičkih bijenala na svetu. Prošle godine je obeležio svoju šezdesetogodišnjicu.

MGLC redovno priređuje umetničke izložbe, pre svega u oblasti grafičkog stvaralaštva. Ova muzejska ustanova čuva opsežnu zbirku grafika i drugih grafičkih ostvarenja, te umetničkih publikacija, koje su nastale nakon Drugog svetskog rata i dostupni su za studentska istraživanja. U zbirci su dela domaćih i stranih autora i autorki, većinom onih, koji su učestovali na grafičkim bijenalima u Ljubljani. MGLC je izdavač brojnih publikacija, grafičkih listova i grafičkih mapa, između ostalog, imao je i bitnu ulogu u nastanku ljubljanske grafičke škole.

...

Izložba pod naslovom Jednostavno, zabavno i opasno predstavlja grafičku mapu i seriju grafika autora, koji na slovenačkom području nisu bili primećeni kao grafičari, ali su radom u ateljeima MGLC dokazali, da je grafički medij bio i da je i sad uvek otvoren za eksperimentisanje i drugačije ideje. Novi pristupi povezuju i šire granice mogućeg i predstavljaju izazov i za umetnike i za gledaoce.

For More Information

APT ARTISTS ON VIEW

SMALL BUT DANGERS

Share this Exhibition: